måndag 21 maj 2012

Omsydda jeans

Visst är det härligt när ens avlagda gamla kläder kan få nytt liv! Här har två par av mina gamla jeans blivit nya shorts till min son, helt perfekt!

Äntligen har ju sommaren kommit till oss, det är vi mycket glada för men det för ju också med sig ett behov av nya kläder :-) . Hos min son är det som vanligt brist på byxor så kvällens syprojekt blev shorts.

Ibland kan det vara skönt att ta genvägar genom att sy om gamla saker och utnyttja tidigare sömmar. Här kunde jag behålla fickorna och linningen, allt jag gjorde var att sy om grensömmen och ta in den, ta in byxorna i vardera av sidorna och sätta ett gummiband i linningen bak. Snabbt och enkelt!

fredag 18 maj 2012

Kort tuff tröja till stora tjejen!

Min dotter har varit på mig att hon ville att jag skulle sy en av de där korta tröjorna som är så moderna. Så idag var det dags! Vi hade en "tjejstund" i syrummet och det här är resultatet!

Vi ritade av en annan tröja hon har, gjorde ett enkelt mönster som i princip består av två delar, en fram och en bak. Som en applikation sydde vi på ett fotografi av henne och la ett rött nät över. Därmed fick det även bli en röd dekorsöm.

jag hade en del problem med just dekorsömmen. Sydde med min coverpro men jag har mycket strul med sömmen, den tappar några stygn lite då och då och så måste man dra upp allt eller sitta och fiska upp de förlorade stygnen.  Till slut fick jag iallafall ordning på det och tjejen ser nöjd ut :-)


Närbild på applikationen: 

tisdag 15 maj 2012

Min vårkavaj!

Eftersom det var ett tag sedan jag bloggade finns det en hel del alster att blogga om. Något som jag finner värt att lyfta fram är den här kavajen som jag sydde till mig själv för några veckor sedan.

Jag gillar färg och gärna mycket så därför blev det en väldigt färgglad kavaj. Jag har gjort den med inspiration av hur Desigual skär sina kavajer och kappor.  Ursprunget är från en kavaj i Ottobree men sedan omarbetad för att få till mitt eget snitt. Det var en hel del pillande för att få kombinationen rätt men jag känner att resultatet blev som jag tänkt mig. Måste i ärlighetens namn säga att jag har sprättat ett par sömmar, sytt om, och sprättat igen men skam den som ger sig... Särskilt knivigt var det med kragen för att få rätt form och fall på den. Men till slut satt det!

När jag var i gång så passade jag även på att sy ett nytt mobilfodral i samma tyger, matchar snyggt!


Framsida:

och baksida:

Mobilfodral:

söndag 13 maj 2012

Läcker sommartunika!

Dags att förnya sommargarderoben lite med denna sommartunika. Den är sydd i ett sidentyg som ger en sval och luftig känsla. Modellen är en omritning av ett mönster från SoS. Ursprungligen är det en lång klänning men här har jag kortat den till en tunika samt skurit den på diagonalen och låtit den ena sidan vara längre. På baksidan är där smock så den är elastisk och lätt att få på. Detta var faktiskt första gången jag sydde med en smock. Hade lite problem att få tråden spänd nog, tyckte smocken blev lite för lös (och då är detta ju ett riktigt tunt tyg). Jag lindade upp den elastiska tråden på underspolen för hand och drog åt den  men när jag satte den i maskinen ville den snurra upp sig och blev därmed inte så spänd. Någon som har något tips till mig så dela gärna med er i kommentarerna!

fredag 11 maj 2012

Dags att skärpa skig!

Nu har den här bloggen vilat i snart ett helt år - skäms på mig! Ska försöka skärpa mig och uppdatera den bättre. Syr ju trots att det inte har kommit in här och egentligen gillar jag ju att dela med mig och att ha den som en liten översikt på vad jag gjort. Har inte hunnit med den senaste tiden men nu hoppas jag att jag kan skrärpa mig. Så till er som hittar hit igen - Välkommen tillbaka!